Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 250 g

Masa maślana

jajko 3 sztuki
cukier puder 375 g
masło 400 g
sok z cytryny 1/2 sztuki

Dodatkowo

truskawki 1 słoik kompotu

Lukier plastyczny

woda 75 ml wrzątku
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
glukoza w płynie 3 łyżeczki
cukier puder 500 g

Lukier królewski

białko 1 sztuka
sok z cytryny 1/2 sztuki

Dodatkowo

barwnik spożywczy do ciast
perełki cukrowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie

Białka ubijam na sztywną pianę dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam bezpośrednio do masy jajecznej i mieszam łopatką, aż składniki połączą się ze sobą. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam mąką, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aż całkowicie ostygnie.
Całe jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i miksuję na parze, na najwyższych obrotach, do czasu aż masa podwoi swą objętość. Zdejmuję i miksując studzę masę. Miękkie masło o temp.pokojowej miksuję na krem i dodaję porcjami masę jajeczną. Na końcu dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i mieszam. Wstawiam do lodówki.
Biszkopt kroję na trzy części, spodnią część lalki układam na paterze, nasączam kompotem truskawkowym, smarują masą, na masie układam całe owoce osączone z kompotu, nakrywam środkowym blatem, ponownie nasączam, smaruję kremem, układam owoce i przykrywam najmniejszym krążkiem, który nasączam i smaruję kremem wierzch i boki tortu. Całość schładzam w lodówce
W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę oraz glukozę, dodaję tyle cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny. Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni.
Białko, sok z 1/2 cytryny i cukier puder ucieram aż powstanie lukier o konsystencji bardzo gęstej śmietany, dzielę go na dwie części. Jedną, większą pozostawiam białą, drugą, mniejsza zabarwiam na żółto.
Lalkę szczelnie owijam folią aluminiową, rozwałkowuję kawałek lukru różowego i owijam górę lalki, tak przygotowaną wkładam w środek tortu.
Większą część białej masy cukrowej rozwałkowuję cieniutko i nakładam na przód lalki, tworząc suknię.
Pozostałą różową masę rozwałkowuję cieniutko i nakładam na boki i tył lalki tworząc resztę sukni.Jeśli masa wystaje poza krawędź patery, obcinam ją dookoła ostrym nożem i formuję dolne zakładki sukni księżniczki.
Lukier, ten o płynniejszej konsystencji, przekładam do rękawa cukierniczego i na przód sukni wyciskam dwa pionowe pasy, a na tył kwiatki. Za pomocą wykałaczki nakładam kropelki żółtego lukru, które tworzą środek kwiatu.
Z najmniejszego kawałka białej masy cukrowej robię różyczki. W tym celu masę rozwałkowuję dość cienko, wycinam koła za pomocą tylki (końcówki do dekorowania). Z mikroskopijnej ilości masy robię środek róży, a dookoła nakładam płatki, tak by zachodziły na siebie i utworzyły kwiat. Lekko zwilżam wodą i przyklejam do sukni. Całość dekoruję koralikami cukrowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 27.12.2015 22:31
wygląda uroczo
foczka-ks 08.12.2015 21:43
fajny pomysł
Janina 07.12.2015 17:14
Super ;))
Benita 06.12.2015 15:46
ładny torcik
agnieszka214 06.12.2015 15:38
Piękne wykonanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak