Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica z dorsza z puree z topinamburu

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki na ryby

polędwica z dorsza 200 g
pieprz czerwony 4 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
masło 20 g

składniki do puree

topinambur 100 g
masło 20 g
mleko 3,2% 30 ml
sól do smaku 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
woda zimna 1,5 l

Dodatek

pomidory koktajlowe (czerwone) 10 szt
szalotka 1 szt
biały ocet balsamiczny 10 g
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z dorsza z puree z topinamburu

Kroki postępowania

1
Obieramy topinambur i zalewamy chłodną wodą. Gotujemy około 20-25 minut do miękkości.
Krok 1 - Polędwica z dorsza z puree z topinamburu foto
2
Polędwicę z dorsza doprawiamy solą i pieprzem czerwonym z każdej strony.
Krok 2 - Polędwica z dorsza z puree z topinamburu foto
3
Topimy masło i smażymy rybę 5-6 minut na stronę.
Krok 3 - Polędwica z dorsza z puree z topinamburu foto
4
Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki a szalotkę w drobną kostkę.
Krok 4 - Polędwica z dorsza z puree z topinamburu foto
5
Odcedzamy topinambur i miażdżymy. Dodajemy masło oraz podgrzane mleko i miksujemy całość blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz puree oraz na nie rybę.
Krok 5 - Polędwica z dorsza z puree z topinamburu foto
6
Wykładamy pomidory z szalotką i dodajemy odrobinę octu. Całość doprawiamy cukrem.
Krok 6 - Polędwica z dorsza z puree z topinamburu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 22.08.2016 15:10
Dobre smaki ryby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak