Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśnio- michałkowe ciasto

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI, kwadratowa blaszka

mąka 2 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 5 łyżek
woda gazowana 1/3 szklanki
olej 1/3 szklanki
śmietana 18 proc 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukierki 7 michałki
czereśnie 1 szklanka

DODATKOWO

cukierki 5 białe typu michałki
cukier puder do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśnio- michałkowe ciasto

Kroki postępowania

1
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy.
Krok 1 - Czereśnio- michałkowe ciasto foto
2
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
Krok 2 - Czereśnio- michałkowe ciasto foto
3
Do puszystej dodajemy naprzemiennie mąkę, proszek do pieczenia i płynne składniki. Na koniec dodajemy śmietanę.
Krok 3 - Czereśnio- michałkowe ciasto foto
4
Dokładnie utarte ciasto wykładamy na przygotowaną (wyłożoną papierem do pieczenia) tortownicę.
Krok 4 - Czereśnio- michałkowe ciasto foto
5
Na wierzchu układamy przekrojone na połowę cukierki i. Pomiędzy nie układamy czereśnie.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C.
Upieczone ciasto wyciągamy. Na jeszcze ciepłe ścieramy białe michałki ( na tarce o grubych oczkach).
Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Krok 5 - Czereśnio- michałkowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.12.2015 00:33
Smaczne ciasto.
dollce 27.12.2015 20:59
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak