Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia)

5.0
(86)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

herbatniki 1,5 paczki
jabłka 1 kg
galaretka pomarańczowa 2 szt
cynamon Prymat
cukier 3 łyżki
czekolada gorzka 1 szt
mleko 2 łyżki

Krem

serek mascarpone 0,5 kg
śmietana kremówka 300 ml
cukier puder 4 łyżki
śmietan fix 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia)

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać, wrzucić do garnka. Zasypać cynamonem i cukrem oraz połową szklanki wody. Dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Foremkę o wymiarach 23*28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie rozłożyć 1/3 herbatników. Wylać masę jabłkową i przykryć kolejną warstwą herbatników kakaowych. Wstawić do lodówki aby stężało.
Krok 1 - Jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) foto
2
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Po łyżce dodawać serek mascarpone a na koniec śmietan fix. Masę rozsmarować na herbatnikach.
Krok 2 - Jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) foto
3
Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia.
Smacznego.
Krok 3 - Jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwka128 11.04.2020 18:07
Ciasto zrobiłam dzisiaj - na święta. Nie mogłam się powstrzymać żeby go spróbować. To ciasto jest świetne! Myślę, że jeszcze nie raz go zrobię. Dzisiaj się trochę rozpada, ale jutro jak się składniki już zwiążą i herbatniki zmiękną to myślę, że pół blachy pójdzie na raz :) Ja dodałam do mascarpone czekoladę posiekaną w malakserze, a polewę czekoladową posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Polecam!
Doradca Smaku 16.04.2020 08:40
Dzięki za polecenie przepisu i podzielenie się się wskazówkami!
koteczek22 11.02.2017 23:04
wypróbuję na pewno
Mniam 27.12.2015 19:29
Super ciasto, smaczne i bez pieczenia :)
MałaMi89 26.12.2015 21:26
Smakowicie się prezentuje, a to na dodatek połączenie jakie lubię :D
Renataj 26.12.2015 19:41
Apetyczne i bez pieczenia - coś co lubię i na pewno nie przypalę:) A prużone jabłuszka wykorzystam ze słoika:)
Małgorzata Pin 26.12.2015 15:28
Oj wygląda bardzo apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak