Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi dyniowo- serowe z granatem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 3 szklanki
olej 2 łyżki
jajko 1 sztuka
woda ciepła 0,5-3/4 szklanki
puree z dyni 3 łyżki, gęstego
sól szczypta

FARSZ

ser biały 500 gram
cukier do smaku
cukier waniliowy na zapach
żółtko jajek 1 sztuka

DODATKOWO

masło 5 dag
granat 1 sztuka
cukier trzcinowy do posypania

Porada

Dyniowe ciasto wychodzi miękkie i za to je lubię. Nadzienie serowe zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje. Natomiast posypanie pierogów ziarenkami granatu ożywia smak i wygląd dania!

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi dyniowo- serowe z granatem

Kroki postępowania

1
FARSZ: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier waniliowy oraz żółtko. Całość ugniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy, jednocześnie słodząc według uznania.
Krok 1 - Pierogi dyniowo- serowe z granatem foto
2
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. W wykonany kopczyk dajemy olej, jajko, sól i dynię.
Krok 2 - Pierogi dyniowo- serowe z granatem foto
3
Wyrabiamy ciasto , stopniowo wlewając do niego gorącą wodę. Ilość wody w przepisie jest orientalna - wszystko zależy od konsystencji dyniowego puree.
Krok 3 - Pierogi dyniowo- serowe z granatem foto
4
Gotowe ciasto wałkujemy. Od szklanki wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje serowego nadzienia.
Krok 4 - Pierogi dyniowo- serowe z granatem foto
5
Mając nałożone nadzienie przystępujemy do sklejania pierogów.
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej odrobine oleju oraz sól. Na gotującą wodę wrzucamy uformowane pierogi. Gotujemy je oko 4-5 minut.
Gotowe odcedzamy
W trakcie jak pierogi się gotują w garnuszku rozpuszczamy masło. Nałożone na talerze pierogi polewamy masłem, posypujemy ziarenkami granatu i cukrem trzcinowym. Podajemy!
Krok 5 - Pierogi dyniowo- serowe z granatem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 02.01.2016 15:36
Pomysłowe, apetyczne i pewnie bardzo smaczne:)
gusia1000 31.12.2015 02:27
Pomysłowo.
Franciszek 31.12.2015 00:56
jakie piękne
Ada-Gaba 30.12.2015 22:57
świetny przepis
MałaMi89 30.12.2015 22:44
Wygląda... bombowo :) no ale to w końcu z granatem :D
Kasnaj 30.12.2015 22:16
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak