Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki
Kroki postępowania
W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy mak. Gdy mak będzie ciepły dodajemy bakalie (orzechy, figi, morele i rodzynki) oraz wlewamy miód. Całość podgrzewamy razem, ewentualnie dodając jeszcze miodu do smaku. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Makowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia.
Tak przygodowe makowe gwiazdeczki gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Ugotowane odsączamy z wody i porcjujemy na talerze.
DODATKOWO: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy orzechy. Całość chwilkę podgrzewamy, by orzechy zmiękły i delikatnie się zarumieniły. Gotową „omastą” polewamy poporcjowane pierogi. Dodatkowo posypujemy je delikatnie cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.