Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini naleśniki z dynią i wanilią

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

puree z dyni 1/2 szkl
mąka tortowa 20 dag
jajko 2 szt
cukier 2 łyżki
laska wanilii 1/3 szt
woda gazowana 100 ml
mleko 50 ml
masło klarowane 1 łyżka
proszek do pieczenia 2/3 łyżeczki
sól szczypta
miód prawdziwy

Porada

Naleśniki z dynią i wodą sodową są bardzo puszyste. Ziarenka z laski wanilii dodają niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Przepis i sposób przygotowania na: Mini naleśniki z dynią i wanilią

Kroki postępowania

1
Dynię pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 50-60 minut. Następnie ostudzić, obrać ze skórki, zmiksować.
Krok 1 - Mini naleśniki z dynią i wanilią foto
2
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Krok 2 - Mini naleśniki z dynią i wanilią foto
3
Żółtka zmiksować z cukrem wymieszanym z ziarenkami z 1/3 laski wanilii, mlekiem, wodą sodową, rozpuszczonym masłem i musem z dyni.
Krok 3 - Mini naleśniki z dynią i wanilią foto
4
Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać,
Krok 4 - Mini naleśniki z dynią i wanilią foto
5
Połączyć z ubitą pianą z białek i delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Mini naleśniki z dynią i wanilią foto
6
Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z miodem, dżemem, sosem czekoladowym lub syropem klonowym.
Krok 6 - Mini naleśniki z dynią i wanilią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 19.12.2015 00:24
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak