Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe krówki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 400 ml
cukier 200 gram
masło 100 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 1 łyżka dobrej jakości

Porada

Mają jeden minus- szybko znikają!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe krówki

Kroki postępowania

1
Śmietankę przelewamy do garnka w którym będziemy gotować masę krówkową. Stawiamy na ogniu. Gdy się podgrzeje dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy oraz masło.
Krok 1 - Kakaowe krówki foto
2
Całość gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, by powstała ciągnąca masa.
Krok 2 - Kakaowe krówki foto
3
W połowie gotowania dodajemy do masy kakao. W trakcie podgrzewania masę często mieszamy, by się nie przypaliła.
Krok 3 - Kakaowe krówki foto
4
Między czasie naczynie prostokątne o wymiarach mniej więcej 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę wylewamy na przygotowaną formę i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Kakaowe krówki foto
5
Gdy ostygnie wkładamy całość na około 0,5 godziny do lodówki, by zastygła. Gotowy blok cukierkowy wyjmujemy i dzielimy na porcje!
Krok 5 - Kakaowe krówki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.12.2015 23:29
Swojskie najlepsze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak