Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z żurawinową konfiturą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
drożdże świeże 5 dag
mleko 1 i 1/3 szklanki
margaryna 100 gram
jajko 2 sztuki
aromat pomarańczowy kilka kropli
konfitura żurawinowa

Porada

Ciasto pyszne w smaku, fajnie wygląda - można oczywiście dodać swoją ulubioną konfiturę lub powidła. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z żurawinową konfiturą

Kroki postępowania

1
Rozczyn: podgrzewam lekko mleko, rozkruszam drożdże, dodaję 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki - lekko mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe z żurawinową konfiturą foto
2
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, dodaję roztrzepane jajka oraz kilka kropli aromatu pomarańczowego - lekko mieszam.
Krok 2 - Drożdżowe z żurawinową konfiturą foto
3
Dodaję wyrośnięty rozczyn i delikatnie mieszam.
Krok 3 - Drożdżowe z żurawinową konfiturą foto
4
Na koniec wlewam rozpuszczoną, lekko ciepłą margarynę - wszystko wyrabiam.
Krok 4 - Drożdżowe z żurawinową konfiturą foto
5
Wyrabiam i zagniatam ciasto do momentu, aż nie będzie przywierać do ręki (w razie potrzeby można dodać odrobinę mąki). Nakrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Krok 5 - Drożdżowe z żurawinową konfiturą foto
6
Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość.
Krok 6 - Drożdżowe z żurawinową konfiturą foto
7
Wyrośnięte ciasto przekładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję duży prostokąt.
Krok 7 - Drożdżowe z żurawinową konfiturą foto
8
Rozsmarowuję konfiturę żurawinową (mogą być powidła - ważne, aby były gęste), pozostawiając wąski pasek przy krawędziach.
Krok 8 - Drożdżowe z żurawinową konfiturą foto
9
Zwijam dwie roladki z obu stron jednocześnie, aż dojdą do środka, końce odwracam pod spód.
Krok 9 - Drożdżowe z żurawinową konfiturą foto
10
Przekładam ciasto do podłużnej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy, piekę 35-40 min w 170 st. C.
Krok 10 - Drożdżowe z żurawinową konfiturą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 24.12.2015 20:55
Lubię takie ciasta, super dla niespodziewanych gości!
Janina 20.12.2015 10:42
Super ciasto;))
Krystyna32 20.12.2015 07:59
bardzo lubię
wwwiolka 19.12.2015 20:56
Bardzo fajny przepis.
Mama niejadka 19.12.2015 20:46
Pyszne drożdżowe ciasto
MAR3STA 19.12.2015 18:46
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak