Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini racuszki z mniszkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mleko 1,5 szklanki
otręby 2 łyżki orkiszowe
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki8
cukier 1,5 łyżki
mąka 3/4 szklanki

DODATKOWO

mniszek lekarski 60-70 kwiatów
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Porada

To sezonowy przepis na pyszne racuszki. Sezonowy, bo wiosenny, gdy żółtych kwiatów nie brak na łąkach!

Przepis i sposób przygotowania na: Mini racuszki z mniszkiem

Kroki postępowania

1
Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy – im dłużej tym lepiej.
Krok 1 - Mini racuszki z mniszkiem foto
2
Kwiaty mniszka przebieramy, usuwamy zanieczyszczenia
Krok 2 - Mini racuszki z mniszkiem foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kwiat kolejno maczamy w cieście naleśnikowym i wykładamy na rozgrzany tłuszcz.
Krok 3 - Mini racuszki z mniszkiem foto
4
Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Krok 4 - Mini racuszki z mniszkiem foto
5
Gotowe placuszki odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kwiaty posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Krok 5 - Mini racuszki z mniszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.12.2015 23:12
Znakomite.
jagoda5913 20.12.2015 12:30
pyszne racuszki
wwwiolka 19.12.2015 20:52
Bardzo fajny przepis.
olkaaa 19.12.2015 20:16
Lubie takie.
cukiereczek 19.12.2015 19:11
idealne na podwieczorek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak