Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada z jabłek i cukinii

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2,5 kg po obraniu
cukinia 1 kg po obraniu
cukier 1 kg
cukier waniliowy 2 sztuki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny
woda 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada z jabłek i cukinii

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne,
Krok 1 - Marmolada z jabłek i cukinii foto
2
Cukinie obieramy ze skórki i jeśli posiada widoczne nasiona usuwamy je.
Krok 2 - Marmolada z jabłek i cukinii foto
3
Tak przygotowane jabłka oraz cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach.
Krok 3 - Marmolada z jabłek i cukinii foto
4
Całość przekładamy do garnka w którym będziemy smażyć. Dodajemy cukier. Sok z cytryny mieszamy z wodą i dodajemy do mieszaniny jabłkowo-cukiniowej.
Krok 4 - Marmolada z jabłek i cukinii foto
5
Całość smażymy około 40 minut. Po tym czasie dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon. Dalej smażmy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (około 1 godzina).
Gotową marmoladę przekładamy do słoiczków. Szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Krok 5 - Marmolada z jabłek i cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.12.2015 23:19
Znakomite.
sliwka 20.12.2015 15:39
Ciekawy przepis;)))
agaK. 20.12.2015 12:17
Pyszności, lubię marmolady i dżemy.
Madzai 20.12.2015 11:57
Super pomysł
kloruś 20.12.2015 11:38
chętnie bym skosztowała!
olkaaa 20.12.2015 09:11
lubię taką
Damiano
Damiano 20.12.2015 08:02
pyszna marmolada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak