Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z budyniem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 2 kg
masło 100 dag
śmietana 30% 1/2 z dużego opakowania
sól szczypta

Masa budyniowa

budyń waniliowy 2 i 1/2 opakowania
masło lub margaryna 35 dag
mleko 3,2% 1 1/2 l
cukier 1/2 szklanki

do dekoracji

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z budyniem

Kroki postępowania

1
Z podanych składniki zagniatamy ciasto .
Krok 1 - Rurki z budyniem  foto
2
Po zagnieceniu ciasto dajemy do dużej miski i przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 45 minut.
Krok 2 - Rurki z budyniem  foto
3
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki , ciasto bardzo cieniutko rozwałkowujemy . Następnie kroimy paski o szerokości 1 cm . Rurki smarujemy lekko olejemy i zawijamy paski . Czynność powtarzamy do wykorzystania składników.
Krok 3 - Rurki z budyniem  foto
4
Gotowe rurki przekładamy na posmarowaną blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyciągnięciu rurek z piekarnika czekamy aż rurki wystygną .
Krok 4 - Rurki z budyniem  foto
5
Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu ostudzony budyń ucieramy z budyniem i gotowe. Gotowe rurki nabijamy masa budyniową. Gotowe rurki posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Rurki z budyniem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 24.12.2015 13:58
Pyszne rurki
Grazyna0211 23.12.2015 20:48
lubię z nadzieniem budyniowym
pestka 23.12.2015 15:56
smaczny deser
halina17 23.12.2015 15:12
Dobre rurki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak