Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka dyniowo- czekoladowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO blaszka 24x36 cm

mąka pszenna 3/4 szklanki
kakao 1/4 szklanki
margaryna 0,5 kostki
woda 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat szczypta
proszek do pieczenia szczypta
sól szczypta
jajko 5 średniej wielkości

KREM DYNIOWY

puree z dyni 1 szklanka, gęstego
masło 2 kostki po 200 gram
cukier waniliowy 2 sztuki
mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 2-3 łyżki do smaku
likier adwokat do smaku

Porada

Przed podaniem wierzch ciasta oprószamy delikatnie cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka dyniowo- czekoladowa

Kroki postępowania

1
CIASTO:Wodę podgrzewamy. Rozpuszczamy w niej margarynę. Między czasie łączymy ze sobą mąkę, kakao, sól, sodę oraz proszek do pieczenia.
Do rozpuszczonych składników dodajemy wymieszane sypkie. Całość dokładnie mieszamy drewnianą pałką do otrzymania tzw. „kluski”.
Krok 1 - Karpatka dyniowo- czekoladowa foto
2
Gotowe ciasto, które odchodzi od ścianek zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Do przestudzonego dodajemy stopniowo jajka. Ciasto ucieramy pałką około 10 minut.
Krok 2 - Karpatka dyniowo- czekoladowa foto
3
Dwie blaszki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na tak przygotowane wykładamy po równej porcji ciasta karpatkowego. Ciasto rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni blaszek.
Tak przygotowane blaszki kolejno wkładamy do nagrzanego piekarnika. Każdą porcje pieczemy około 30 minut w 180°C.
Krok 3 - Karpatka dyniowo- czekoladowa foto
4
Upieczeniu placki „karpatkowe” studzimy . Przestudzone przekładamy kremem dyniowym
Krok 4 - Karpatka dyniowo- czekoladowa foto
5
KREM: Połowę mleka podgrzewamy z cukrem kryształem. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąkę, żółtka oraz dynię. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń. Gotowy studzimy.
Kostki masła ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowego kremu dodajemy adwokat do smaku (lub inny alkohol).

Tak przygotowanym kremem przekładamy przestudzone blaty karpatkowe.
Ciasto odstawiamy do lodówki by masa stężała.
Krok 5 - Karpatka dyniowo- czekoladowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 28.12.2015 07:59
wygląda wyśmienicie :)
gusia1000 28.12.2015 00:31
Dobre ciasto.
MałaMi89 25.12.2015 23:03
Co prawda za karpatką nie przepadam, ale chętnie spróbowałabym w tych smakach :)
Ada-Gaba 25.12.2015 22:38
przepyszne ciasto
MAR3STA 25.12.2015 22:16
Świetnie się prezentuje
kasiaw 25.12.2015 22:10
pyszne ciacho
Renataj 25.12.2015 21:51
Smakowicie się prezentuje:)
bietka 25.12.2015 21:34
smaczna karpatka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak