Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem pomidorowo-paprykowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 3 szt
papryka żółta 2 szt
papryczka chili 0,5 szt
czosnek 2 ząbki
cukier 1 szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem pomidorowo-paprykowa

Kroki postępowania

1
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i pestki a następnie układamy na delikatnie natłuszczonej blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C do czasu aż skórka ściemnieje. Następnie gorącą paprykę przykrywamy foliówką i odstawiamy na 20 min.
Krok 1 - Zupa krem pomidorowo-paprykowa foto
2
Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wraz z sokiem przekładamy do garnka. Dodajemy szczyptę cukru i gotujemy na małym ogniu.
Krok 2 - Zupa krem pomidorowo-paprykowa foto
3
Z papryki zdejmujemy skórkę. Paprykę wraz z pokrojonym czosnkiem i drobno posiekaną papryczką chili dodajemy do pomidorów i gotujemy na małym ogniu 10-15 min.
Krok 3 - Zupa krem pomidorowo-paprykowa foto
4
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miksujemy na gładki krem. Podajemy na gorąco lub jako chłodnik. W razie potrzeby możemy do zupy dolać odrobinę bulionu lub soku pomidorowego.
Krok 4 - Zupa krem pomidorowo-paprykowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 05.01.2016 09:44
pyszny krem
pestka 05.01.2016 03:04
lubię takie zupy
jagoda5913 05.01.2016 00:52
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak