Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i kokosową bezą.

5.0
(48)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 3/4 szklanka
jajko 5 szt
cukier 3/4 szklanka
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1 łyżka

Beza kokosowa

białko 7 szt
wiórki kokosowe 300 gram
cukier 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Masa wiśniowa

wiśnie bez pestek 2 szklanki
sok z wiśni 1 litr (z kompotu)
galaretka wiśniowa 1 szt
budyń śmietankowy 2 szt

Krem budyniowy

mleko 3,2% 3 szklanki
budyń waniliowy 2 szt
żółtko jajek 3 szt
masło 200 gram
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i kokosową bezą.

Biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, dalej ubijaj. Do piany z białek wbijamy po jednym żółtku i dalej ubijaj. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy
Ciasto wylewamy na blachę (22 x 30 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 175*C.

Placek kokosowy::Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy kokos, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę ( taka sama wielkość jak piekliśmy biszkopt ) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy około 20-25 minut. Pierwsze 10 minut pieczemy w 190°C, a później zmniejszamy temperaturę do około 160°C. Kokos musi nabrać złotego koloru

Krem budyniowy: Zagotuj dwie szklanki mleka z cukrem, pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami i proszkiem budyniowym, dodaj do gotującego mleka energicznie mieszając. Zagotuj. Miękkie masło utrzyj i małymi porcjami dodawaj zimny ugotowany budyń. Krem wykładamy na zimny upieczony biszkopt.

Masa z wiśniami: 3/4 l soku z kompotu z wiśni ( można dodać wody z sokiem wiśniowym) zagotować. W ¼ litra soku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy sypką galaretki. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Masę wykładamy na ciasto. Na masę z wiśniami staramy się bardzo delikatnie ( jest bardzo łamliwy) przełożyć placek kokosowy.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 11.02.2016 20:54
wspaniałe to ciacho
Ada-Gaba 05.01.2016 20:05
pycha deserek
Grazyna0211 05.01.2016 19:42
świetne ciasto
gosia56 05.01.2016 18:15
Jak zwykle super ciasto u Ciebie.;)
adelajda 05.01.2016 18:11
Wow jakie smaczne :)
Iwusia 05.01.2016 17:11
uwielbiam takie ciasta
gusia1000 05.01.2016 17:09
Eleganckie ciasto.
Janina 05.01.2016 16:47
Pyszne ciacho;))
Renata9 05.01.2016 16:09
Twoje ciacho to po prostu "niebo w gębie" :-)
mirosława4 05.01.2016 15:22
bardzo lubię
Aleksandra/Olcia 05.01.2016 15:19
wspaniały deserek
Agnieszka-87-25 05.01.2016 14:34
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak