Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kandyzowane plastry pomarańczy

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
woda 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kandyzowane plastry pomarańczy

Pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki, ok. 1 mm.

Na dużą patelnię wsypać cukier, wlać wodę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Do wrzącego syropu pojedynczo włożyć plastry pomarańczy. Przykręcić palnik i na bardzo małym ogniu gotować przez ok. 55-60 minut, co kilka minut je odwracając. Pod koniec gotowania należy uważać, ponieważ syrop bardzo zgęstnieje.

Gotowe pomarańcze wyłożyć na kratkę. Są dość lepiące, jeśli tego nie chcemy, należy obtoczyć je dodatkowo w cukrze, ale po takim zabiegu stracą przejrzystość. Dekorować świąteczne wypieki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 18.08.2016 14:46
Smakują i wyglądają dobrze
Róża1 08.01.2016 23:28
nigdy jeszcze nie robiłam :-) , ale mnie zachęciłaś :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak