Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kawowa z cynamonem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl.
cukier puder 1 szkl.
jajko 4 duże
masło 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
zaparzona mocna kawa 120 ml
kawa rozpuszczalna
Cynamon mielony Prymat płaska łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kawowa z cynamonem

Do ostudzonej mocnej kawy dodać cukier waniliowy, kawę rozpuszczalną i sól. Wymieszać dokładnie.

Miękkie masło ubić na puch z cukrem pudrem i jajkami.
Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon - wymieszać. Dodawać stopniowo, naprzemiennie z kawą, do masy maślano-jajecznej stale ubijając.
Blaszkę babkową lub keksową posmarować masłem, posypać mąką albo tartą bułką i wylać masę.

Piec w 165*C z termoobiegiem (lub w 180*C bez niego) przez ok. 45 minut. Stan wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 06.01.2016 19:13
wyszła pięknie, super wyrosła!
Babeczka35 06.01.2016 17:43
Pyszne ciasto.
Mniam 06.01.2016 15:59
Musi być bardzo smaczna i aromatyczna :)
kasiaw 06.01.2016 15:21
szybka i smaczna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak