Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto na niedzielę
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywno, dodawać cukier, następnie po jednym żółtku ciągle miksując, dać 2 łyżki wody i na końcu mąki wymieszane z proszkiem. delikatnie wymieszać i wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku 170 st.C ok. 20 minut. Wystudzić, wyjąć na deskę.
2. Jabłka z galaretką:
Do rondla wlać 1/2 szklanki wody, wsypać 2 łyżki cukru, zagotować. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na wrzący syrop, gotować 2 minuty.3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wody, mieszamy z musem jabłkowym i odstawiamy w zimne miejsce do wystygnięcia od czasu do czasu mieszamy. Jak zacznie się ścinać wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
3. Bita śmietana z galaretką:
Do naczynia wlewamy 2 duże /po 400 ml/ śmietany, wsypujemy 2 łyżki cukru pudru. Galaretki wiśniowe 3 szt rozpuszczamy w 1 szklance wody, studzimy. Śmietanę z cukrem miksujemy ok. 3-ch minut, następnie wlewamy ciurkiem galaretkę ciągle miksując. Dokładnie wymieszać, odczekać chwilę jak zaczyna się usztywniać, wylać na masę jabłkową. Wstawić do lodówki, następnie udekorować dowolnie.Smacznego ;))