Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe lody z rokitnika

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce rokitnika 2 kg
cukier 5 łyżeczek
śmietana 36% 200 g
mleko 3,2% 1 szklanka
sól 1 łyżeczka

Porada

Rokitnik proponuję na 20 minut umieścić w zamrażalce, dzięki temu proces zrywania będzie prostszy i istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że owoce będą pękać podczas zrywania.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lody z rokitnika

Kroki postępowania

1
Z umytych owoców rokitnika wyciskamy sok za pomocą sokowirówki lub sokownika.
Krok 1 - Domowe lody z rokitnika foto
2
Mieszamy mleko ze śmietaną i miksujemy całość przez 2 minuty. Dodajemy cukier i miksujemy ponownie aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 2 - Domowe lody z rokitnika foto
3
Miksując dolewamy stopniowo sok z rokitnika (wlewałem około 220 ml). Dodajemy sól i całość miksujemy przez około 1 minuty.
Krok 3 - Domowe lody z rokitnika foto
4
Przecedzamy naszą masę przez sitko w celu usunięcia miąższu.
Krok 4 - Domowe lody z rokitnika foto
5
Masę wlewamy do miski i umieszczamy na 10-12 godzin w zamrażalce. Jeżeli mamy maszynę do lodów wystarczy przez 20 minut schłodzić lody do odpowiedniej temperatury i gotowe.
Krok 5 - Domowe lody z rokitnika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 08.01.2016 10:08
fajny przepis, jestem ciekawa jak smakują te lody :)
Benita 07.01.2016 22:49
ciekawa propozycja
kloruś 07.01.2016 20:01
chętnie bym skosztowała!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak