Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczki zapiekane - ziołowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
olej rzepakowy 1/4 szkl
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
sól 2 szczypty

Porada

Ziemniaki można zapiekać podgotowane, wtedy czas pieczenia się znacznie skróci. Doskonały dodatek do dań mięsnych (także z grilla) lub bezmięsnych.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczki zapiekane - ziołowe

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do dużej miski, wlewamy olej, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie zamarynowane ziemniaki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę. Po około 40 minutach przewracamy, aby zrumieniły się z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 10.01.2016 14:49
Smaczny dodatek do mięsa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak