Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezonowy torcik na zimno

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała czekolada 2 tabliczki
śmietana 18 proc 2 łyżki
cukier 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
galaretka cytrynowa 1 sztuka
truskawki 200 g
pitaja 1/2 sztuki
karambola 1/2 sztuki
biszkopty okrągłe 7 sztuk

Porada

Niezwykle oryginalne połączenie smaków. Torcik jest banalnie prosty w przygotowaniu i orzeźwiający , smaki wprost eksplodują w ustach.

Przepis i sposób przygotowania na: Sezonowy torcik na zimno

1.Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku , odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki. Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną , dodać śmietanę , cukier oraz żelatynę. Owoce umyć osuszyć z truskawek oderwać szypułki-przekroić na pół ,pitaję obrać pokroić w plasterki które następnie przekroić na 4 trójkąciki , zostawić odrobinę miąższy z którego zrobić 3 kuleczki łyżeczką.Karambolę pokroić w cienkie plasterki.
2.Miskę lub tortownicę wyłożyć szczelnie folią aluminiową , na dół położyć biszkopty a na nie truskawki. Ścianki ozdobić ścisło pitją oraz karambolą.
3.Do miski wlać najpierw masę czekoladową-odstawić w chłodne miejsce do stężenia.Na wierzch masy czekoladowej ułożyć truskawki , kuleczki z pitaji oraz plasterek karamboli. Całość zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na parę h. do całkowitego stężenia. Tak przygotowany torcik delikatnie wyjąć z foli aluminiowej , podważając ścianki nożykiem. Można podawać z bitą śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 12.01.2016 09:38
Dziękuję :) Monika w Lidlu co jakiś czas są :)
monikaT83 11.01.2016 23:16
egzotyczny:) gdzie karambolę dorwałaś?
Łukasz15 11.01.2016 21:57
Bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak