Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK Z PRALINKAMI DAKTYLOWYMI

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

otręby żytnie 35 g
otręby owsiane 40 g
płatki owsiane 10 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 15 g
jogurt naturalny 85 g

Masa serowa

ser biały 760 g-chudy
jajko 1 szt
białko 2 szt
stewia 8 łyżeczek
mąka ziemniaczana 25 g
jogurt naturalny 80 g-0%
mleko 2% 100 ml

Dodatkowo

pralinki kawowe lub czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK Z PRALINKAMI DAKTYLOWYMI

Kroki postępowania

1
Tortownica 17 cm:
Spód: Do miski przełożyć oba rodzaje otrąb, dodać płatki żytnie ,
Krok 1 - SERNIK Z PRALINKAMI DAKTYLOWYMI foto
2
przyprawę do piernika oraz cukier trzcinowy. Wymieszać.
Krok 2 - SERNIK Z PRALINKAMI DAKTYLOWYMI foto
3
Dodać jogurt naturalny i po raz kolejny wymieszać.
Krok 3 - SERNIK Z PRALINKAMI DAKTYLOWYMI foto
4
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę na spód i wyrównać. Piec w 180 st około 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - SERNIK Z PRALINKAMI DAKTYLOWYMI foto
5
Masa serowa:
Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia.
Krok 5 - SERNIK Z PRALINKAMI DAKTYLOWYMI foto
6
Do miski wbić żółtko , dodać stevię i utrzeć na jasny i puszysty krem. Dodać jogurt i dokończyć ucieranie. Do miski wsypać skórkę cytrynową, dodać mleko i dobrze wymieszać.
Krok 6 - SERNIK Z PRALINKAMI DAKTYLOWYMI foto
7
Następnie cały czas mieszając mikserem po łyżce dodawać zmielony ser. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać aby nie było grudek. Trzy białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pianę delikatnie wmieszać w masę serową.
Krok 7 - SERNIK Z PRALINKAMI DAKTYLOWYMI foto
8
Na przygotowany spód wyłożyć część masy serowej- około 1/3 masy. Na masie ułożyć daktylowe pralinki-przepis tutaj:
( http://www.doradcasmaku.pl/przepis/371953/mini-pralniki-daktylowe.html) Wyłożyć resztę masy serowej. Tortownicę zabezpieczyć folią aluminiową. Wstawić ja do blaszki wypełnionej wrzątkiem do 1/3 wysokości. Piec około 55-60 minut w kąpieli wodnej w 170 st. Wyłączyć piekarnik, sernik ostudzić. Przełożyć sernik do lodówki na całą noc.

Dekoracja: Kolejnego dnia dżem rozpuścić. Rozpuszczonym dżemem posmarować wierzch sernika a następnie posypać wiórkami koksowymi i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Smacznego!
Krok 8 - SERNIK Z PRALINKAMI DAKTYLOWYMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 12.01.2016 17:15
Rewelacyjny serniczek :-)
bietka 12.01.2016 15:12
pyszny serniczek
Zdzisław 12.01.2016 14:23
lubię dobre ciasta
Aleksandra/Olcia 12.01.2016 12:46
zdrowsza wersja tradycyjnego sernika,super!
VioletoweKucharzenie 12.01.2016 12:42
pięknie się prezentuje
Wafelek2601 12.01.2016 12:00
Bardzo smaczny
Ola1984 12.01.2016 10:57
Cudnie wygląda :)
mysza75 12.01.2016 10:54
jakie pyszne ciacho do kawy, uwielbiam serniki
wwwiolka 12.01.2016 10:38
Bardzo fajny przepis.
sliwka 12.01.2016 10:13
Ciekawy serniczek;))
Małgorzata92 12.01.2016 10:04
Podoba mi się ten przepis :)
Malinka 12.01.2016 10:02
Bardzo apetyczny sernik :)
Ewelina1991 12.01.2016 08:26
apetycznie wygląda
Krystyna32 12.01.2016 07:46
pyszności :)
MałaMi89 11.01.2016 23:45
Wygląda doskonale! Mogę spróbować? :)
Iwusia 11.01.2016 23:12
um... ale puszysty i już wiem, że smaczny
norweska20 11.01.2016 23:07
chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak