Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowe ciasto jabłkowo - daktylowe Zewy
Wbić jajko i zetrzeć zimną margarynę na tarce.
Połączyć składniki, wlać mleko i ponownie połączyć.
Wyjąć ciasto na blat i szybko zagnieść.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić 2/3 ciasta.
Resztę włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, umieścić w misce.
Daktyle jeśli mają pestki ( u mnie miały ) przekroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki a potem pokroić w paseczki.
Dodać je do jabłek, wsypać cynamon i dwie łyżki bułki tartej i wymieszać.
Ciasto w tortownicy wysypać resztą bułki tartej i wyłożyć przygotowaną masę jabłkowo - daktylową a następnie wyjąć odłożone do lodówki ciasto i rwąc na kawałki rozłożyć na masie.
Ciasto piec 45 minut w 180 stopniach.
Upieczone przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.