Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z czereśniami i wiśniami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 180 gram
masło 150 gram
jajko 1 sztuka
cukier puder 50 gram

Masa serowa

twaróg 600 gram
mleko 100 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cukier 6 łyżek

Galaretka

czereśnie 400 gram
wiśnie 200 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier 6 łyżek
wino czerwone pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czereśniami i wiśniami

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i ucieramy.
Krok 1 - Ciasto z czereśniami i wiśniami foto
2
Ciasto przekładamy do formy, chłodzimy przez ok. godzinę i pieczemy na złoty kolor.
Krok 2 - Ciasto z czereśniami i wiśniami foto
3
Przygotowanie masy serowej - ser mielimy 3 razy i ucieramy z cukrem, a na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w mleku i masę przekładamy na upieczone zimne ciasto.
Krok 3 - Ciasto z czereśniami i wiśniami foto
4
Czereśnie i wiśnie myjemy i drylujemy, zasypujemy cukrem i po ok. 15 minutach zagotowujemy, dodajemy wino i żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 4 - Ciasto z czereśniami i wiśniami foto
5
Tężejącą się galaretkę wykładamy na masę serowa i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Krok 5 - Ciasto z czereśniami i wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 17.05.2017 17:58
Bajeczne ciasto! Prawdziwe niebo dla podniebinia, ale i dla oka :
w mojej kuchni 18.08.2016 19:58
Pysznie i kolorowo
bietka 02.01.2016 23:51
Zapachniało latem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak