Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babcina szarlotka

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 600 gram
masło lub margaryna 250 gram
śmietana 18 proc 200 ml
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier kryształ 3/4 szklanki

Masa jabłkowa

jabłka 2 kg
cukier kryształ 4 łyżki
cynamon Prymat 2 łyżki

dodatkowo

cukier puder 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Babcina szarlotka

Ciasto;
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części.
Rozwałkować obie części.
Pierwszą częścią wyłożyć prostokątną blachę.
Drugą częścią należy przykryć wcześniej wyłożoną masę jabłkową.

Masa jabłkowa;
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać cukier i cynamon.Wymieszać. Wyłożyć na ciasto rozłożone na blasze. Przykryć drugą częścią ciasta.

Piec w ok 50 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Po ostudzeniu opruszyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 11.01.2016 07:31
wspaniale wygląda
Bernadeta1 04.01.2016 16:15
bardzo lubię takie ciasto
Ewelina1991 04.01.2016 09:08
taka szarlotka najlepsza!!!
Krzysztof15 04.01.2016 08:57
bardzo lubię
Krystyna32 04.01.2016 08:11
bardzo lubię
Babeczka35 04.01.2016 08:04
Taka jest najlepsza.
Franciszek 04.01.2016 00:19
pyszna szarlokta
Ewa Wojtaszko 03.01.2016 23:40
pysznie wygląda,teraz będzie mi się śniła taka codziennie, dopóki sama nie zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak