Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szachownica w wersji odchudzonej

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto ciemne

fasola czerwona z puszki 245 g
mąka pszenna 50 g
mąka pszenna pełnoziarnista 30 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 25 g
stewia 4 łyzeczki
jajko 2 szt
woda 150 ml

Ciasto jasne

fasola biała z puszki 245 g
mąka pszenna 80 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
stewia 4 łyżeczki
jajko 2 szt
woda 80 ml
budyń waniliowy 1 opak

Masa do przełożenia

jogurt grecki 750 gr
stewia 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
aromat pomarańczowy

Masa na boki

serek homogenizowany 250 g-naturalny 0%
stewia 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
aromat pomarańczowy

Polewa czekoladowa

jogurt naturalny 180 g-0%
stewia 2 łyzeczki
kakao 1,5 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyzeczla

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szachownica w wersji odchudzonej

Kroki postępowania

1
Forma 23,5*23,5 cm
Ciasto ciemne: Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć na sito i odłożyć na około 30 minut. Do miski przesiać oba rodzaje mąk, dodać proszek oraz sodę. Wsypać kakao. Dodać stevię. Sypkie składniki wymieszać i odłożyć na bok.
Krok 1 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
2
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do blendera razem z odsączoną fasolą. Dodać wodę. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę
Krok 2 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
3
Przełożyć do miski i w dwóch partiach dodać sypkie i całość wymieszać mikserem do połączenia.
Krok 3 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
4
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ciasta dodać 1/3 piany ( dla rozluźnienia masy) i delikatnie ją wymieszać. Następnie dodać resztę piany i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wyrównać. Piec w 180 st około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 4 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
5
Ciasto jasne: Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć na sito i odłożyć na około 30 minut. Do miski przesiać oba rodzaje mąk, dodać proszek oraz sodę. Wsypać proszek budyniowy. Dodać stevię. Sypkie składniki wymieszać i odłożyć na bok.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do blendera razem z odsączoną fasolą. Dodać wodę. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę.
Krok 5 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
6
Przełożyć do miski i w dwóch partiach dodać sypkie i całość wymieszać mikserem do połączenia.
Krok 6 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
7
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ciasta dodać 1/3 piany ( dla rozluźnienia masy) i delikatnie ją wymieszać. Następnie dodać resztę piany i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wyrównać. Piec w 180 st około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 7 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
8
Masa do przełożenia: Wieczór przed przygotowaniem ciasta, sitko wyłożyć ręcznikiem papierem i wyłożyć jogurt. Sitko ułożyć na misce i wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia przełożyć do miski, dodać stevię oraz aromat ( kilka kropel). Napuszyć mikserem. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody, dodać do jogurtu i wymieszać do połączenia się składników. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Masa do boków: Do miski przełożyć, dodać stevię oraz aromat ( kilka kropel). Wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1,5 łyżce wody, dodać do serka i wymieszać do połączenia się składników. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Krok 8 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
9
Wykonanie: Każde z ciasta pokroić na 6 równych kawałków ( moje miały po 3,5 cm). Układać na przemiennie kolorami, smarując każdy masą do przełożenia( 4 sztuki).
Krok 9 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
10
Docisnąć delikatnie. Posmarować po wierzchu. Ułożyć kolejne 4 paski tak aby nad jasnym paskiem był ciemny i odwrotnie. Każdy również posmarować kremem.
Krok 10 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto
11
Ułożyć 3 warstwę w analogiczny sposób i posmarować po wierzchu. Owinąć całość folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Następnie posmarować boki przygotowanym kremem i odłożyć na noc do lodówki.

Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać jogurt dodać stevię i kakao. Wymieszać. Doprowadzić delikatnie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną ( proszek). Zostawić do ostygnięcia. Zimną polewą polać ciasto i odłożyć do stężenia. Smacznego!
Krok 11 - Ciasto szachownica w wersji odchudzonej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 05.01.2016 07:49
Pięknie wygląda :)
2milutka 04.01.2016 18:37
świetnie wyglada, masz pomysły!!!
Janina 04.01.2016 17:23
Ciekawy przepis;))
Bernadeta1 04.01.2016 16:06
Nigdy nie jadłam takiego ciasta na fasoli ale chętnie bym się poczęstowała
monikaT83 04.01.2016 12:52
Gosiu koleżanki z pracy nie odgadły,ze ciasto jest na fasoli i mówiły ,że bardzo smaczne więc wierzę,że smaczne było:)
gosia56 04.01.2016 12:44
ciekawe jak smakowało takie ciasto;)
mysza75 04.01.2016 12:24
świetnie wygląda, bardzo mi się podoba
gosia1988 04.01.2016 12:23
super ciasto - ładnie Ci wyszło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak