Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone)

4.0
(30)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki główne

schab bez kości 1/2 kg
papryka czerwona 1/2 szt
ser feta 90 g
pomidory suszone Smak kilka szt

Przyprawy

sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Bazylia suszona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat

Dodatkowo

cebula 1 szt

Porada

Nieco odchudzona wersja obiadowa. W roladkach tłuszcz jest (z pomidorów, fety, schabu), ale dzięki ich pieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona. Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone)

Kroki postępowania

1
Schab kroimy na około 1cm plastry i rozbijamy jak na kotlety. Każdy plaster oprószamy z obu stron pieprzem, solą, słodką papryką i roztartą w dłoniach bazylią suszoną. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Krok 1 - Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) foto
2
W tym czasie odsączamy suszone pomidory z oleju, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski (około 1cm szerokości). Ser feta kroimy w kostkę około 1x1cm.
Krok 2 - Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) foto
3
Na każdy plaster schabu nakładamy pasek papryki, obok słupek sera feta i suszone pomidory (1-2 sztuki w zależności od wielkości kawałka). Zwijamy ścisło roladkę i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią.
Krok 3 - Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) foto
4
Roladki układamy w naczyniu do zapiekania, oprószamy lekko solą (szczyptą, bo wcześniej schab był solony, a i feta jest słona), posypujemy słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Obok w naczyniu rozkładamy plastry cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika - pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, aby je zrumienić. Po upieczeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4 - Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 13.08.2016 18:40
warto zrobić z tym nadzieniem
Poison1988 22.01.2016 08:10
wyglądają super :)
Barbara13 21.01.2016 22:50
Bardzo pyszne mięsko
Pani Domu 21.01.2016 17:24
pysznie nadziane
wwwiolka 21.01.2016 14:20
Bardzo fajny przepis.
Wafelek2601 21.01.2016 12:19
Pyszny obiad
Malinka 21.01.2016 10:33
Idealna i bardzo smaczna propozycja obiadowa :)
gosia56 21.01.2016 09:53
Super roladki;)
Stenka 21.01.2016 09:52
smaczna propozycja
agaK. 21.01.2016 09:29
Super wyglądają.
Aleksandra/Olcia 21.01.2016 09:29
pyszne na obiad,a nawet po przestudzeniu na kanapki
Małgorzata Pin 21.01.2016 09:24
Bardzo smaczne roladki.
Ewelina1991 21.01.2016 09:09
pyszne mięsko
bietka 21.01.2016 08:50
smaczne roladki : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak