Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pani Walewska
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i chwilę schłodzić.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Ja piekę w formie z wyposażenia piekarnika. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, posmarować dżemem.
Białka ubić z solą. Do ubitych powoli przesiewać cukier puder i ciągle ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Pianę wyłożyć równą warstwą na dżem i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami.Piec w temp. 170 stopni 35 - 40 minut.Zimne ciasto przekroić na pół.
W pół szklanki mleka rozmieszać budyń. Do reszty mleka dodać wydłubane ziarenka i laskę wanilii oraz cukier i zagotować. Wlać rozmieszany budyń, zagotować i wystudzić.
Masło utrzeć na puszysty krem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Do smaku dodać sok z cytryny. W wersji dla dorosłych można dodać mały kieliszek spirytusu. Krem wyłożyć na jedną część ciasta i przykryć drugą lekko dociskając. Kroić dobrze schłodzone.