Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami,bitą śmietaną i herbatnikami w czekoladzie.

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

białko 4 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka tortowa 4 łyżki
olej 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Masa jabłkowa

jabłka 70 dag
cukier do smaku
galaretka agrestowa 2 sztuki

Masa śmietankowa

śmietana kremowa 30% 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cukier puder do smaku
gorąca woda kilka łyżek

Polewa

kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda odrobina

Dodatkowo

herbatniki około 16 sztuk

Porada

Waga jabłek jest podana po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami,bitą śmietaną i herbatnikami w czekoladzie.

1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy olej i chwilę ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 cm x 25 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Upieczony biszkopt studzimy.
2.Jabłka myjemy,osuszamy,obieramy i usuwamy gniazda nasienne,następnie kroimy w kostkę i odważamy 70 dag. Pokrojone jabłka wkładamy do garnka,podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy do miękkości,ale nie do całkowitego rozpadnięcie się jabłek,następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w proszku,dokładnie mieszamy,ale już nie gotujemy.Masę jabłkową studzimy. Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się. Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.
4.Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.
5.Kakao i cukier przekładamy do garnka,dodajemy odrobinę gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
6.Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta.Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 21.05.2017 15:12
Dziękuję:)
dodi 25.01.2016 12:31
ładnie wygladaja
monikaT83 24.01.2016 22:00
ciasto z jabłkami to ja zawsze chętnie:)
Babeczka35 24.01.2016 18:48
Dziękuję:)
Janina 24.01.2016 15:56
Ciasto super, bardzo lubię takie;))
Babeczka35 24.01.2016 12:16
Dziękuję:)
Motorek 24.01.2016 12:12
fajne ciasto
Ewa Wojtaszko 24.01.2016 11:12
wygląda smakowicie
Babeczka35 24.01.2016 11:12
Dziękuję:)
olkaaa 24.01.2016 11:10
wygląda smakowicie
Ola1984 24.01.2016 10:52
Pysznie wygląda, na pewno tak też smakuje :)
gosia56 24.01.2016 10:46
Super ciasto;)
monika141 24.01.2016 10:42
pyszne ciacho
RenataZ-et 24.01.2016 10:38
uwielbiam takie ciasta :)
Krystyna32 24.01.2016 09:47
pyszne ciasto
Aleksandra/Olcia 24.01.2016 09:32
mniam mniam
Babeczka35 24.01.2016 07:59
Dziękuję i zapewniam,że jest bardzo pyszne;)
gusia1000 23.01.2016 23:41
Na pewno smaczne.
norweska20 23.01.2016 22:55
pyszności ..z wielką ochotą bym zjadła
mikix4 23.01.2016 22:26
Pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak