Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami,bitą śmietaną i herbatnikami w czekoladzie.
2.Jabłka myjemy,osuszamy,obieramy i usuwamy gniazda nasienne,następnie kroimy w kostkę i odważamy 70 dag. Pokrojone jabłka wkładamy do garnka,podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy do miękkości,ale nie do całkowitego rozpadnięcie się jabłek,następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w proszku,dokładnie mieszamy,ale już nie gotujemy.Masę jabłkową studzimy. Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się. Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.
4.Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.
5.Kakao i cukier przekładamy do garnka,dodajemy odrobinę gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
6.Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta.Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.