Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROLADA SCHABOWA Z PIECZARKAMI I POROWYM OCZKIEM

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku zmielić
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
pieczarki 250 g
por 10 cm
cebula 2 szt
olej 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: ROLADA SCHABOWA Z PIECZARKAMI I POROWYM OCZKIEM

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć. Pozbawić tłuszczu. Rozkroić na pół, tworząc książkę. Każdy z płatów rozkroić znów na pół, uważając aby nie wykroić do końca. Delikatnie rozbić tłuczkiem aby lepiej mięso się rolowało. Obsypać solą różową, świeżo mielonym pieprzem,przyprawą do pieczeni z obu stron.
Krok 1 - ROLADA SCHABOWA Z PIECZARKAMI I POROWYM OCZKIEM foto
2
Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posmarować nim wewnętrzną stronę rolady. Zrolować, owinąć w folię spożywczą i zostawić na całą dobę w lodówce.
Krok 2 - ROLADA SCHABOWA Z PIECZARKAMI I POROWYM OCZKIEM foto
3
Kolejnego dnia cebulę pokroić w małą kostkę. Zeszklić ją oleju. W między czasie pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, dodać do cebuli. Smażyć aż płyn z grzybów odparuje. Zdjąć z ognia, przestudzić. Roladę rozwinąć, nadmiar czosnku delikatnie zdjąć, np. ręcznikiem papierowym. Rozsmarować farsz pieczarkowy.
Krok 3 - ROLADA SCHABOWA Z PIECZARKAMI I POROWYM OCZKIEM foto
4
Na jednym z krótszych końców ułożyć por i ściśle zrolować.
Krok 4 - ROLADA SCHABOWA Z PIECZARKAMI I POROWYM OCZKIEM foto
5
Zabezpieczyć sznurkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 190 st około 80-90 minut, co jakiś czas obracając mięso podczas pieczenia. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Krok 5 - ROLADA SCHABOWA Z PIECZARKAMI I POROWYM OCZKIEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 20.01.2016 23:04
Swietna,wygląda na bardzo smaczną
Jagódka77 20.01.2016 14:44
bardzo fajny pomysł
jagoda5913 18.01.2016 00:04
pięknie wygląda
Barbara13 17.01.2016 23:47
świetna mięsna roladka
Wiktoria29 17.01.2016 21:24
fajnie wygląda z tym oczkiem
wyattearp 17.01.2016 19:03
mięsko super
w mojej kuchni 17.01.2016 17:13
apetyczny schabik
Janina 17.01.2016 16:34
Wspaniałe mięsko;))
MałaMi89 17.01.2016 14:47
Pojadłabym.. ale jutro :) dziś mam gołąbki :D
RenataZ-et 17.01.2016 14:29
wygląda super!
noninka77 17.01.2016 14:03
Smakowite :)
IZABELA29 17.01.2016 13:56
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak