Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chołojec

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2,5 l
rzodkiewki 2 pęczki
ogórek gruntowy 10 sztuk
cebula czerwona 2 sztuki
szczypiorek 1 pęczek
koperek 1 pęczek
śmietana 30% 800 ml
ocet 4 łyżki
sól i pieprz

Porada

Gotowy chołojec podajemy jako zupę w upalny dzień lub dodatek do młodych ziemniaczków z jajkiem sadzonym bądź w koszulce.

Przepis i sposób przygotowania na: Chołojec

Kroki postępowania

1
Wodę zagotowujemy , odstawiamy do wystygnięcia.
Warzywa dokładnie myjemy. Rzodkiewkę i obrane ogórki kroimy w plasterki (większe w pół plasterki), cebulkę w malutką kostkę , szczypiorek i koperek siekamy drobno.
Krok 1 - Chołojec foto
2
Warzywa przekładamy do wystudzonej wody dodajemy 2 łyżki octu- mieszamy
Krok 2 - Chołojec foto
3
Śmietanę mieszamy z resztą octu , szklanką wody z chołojcu ,solą i pieprzem.

Krok 3 - Chołojec foto
4
Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do reszty składników , mieszamy dokładnie , odstawiamy do lodówki , do schłodzenia ok. 30 min.
Krok 4 - Chołojec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 18.01.2016 21:43
U mnie tak się nazywa od zawsze chociaż niektórzy pierwszy raz słyszą :) Zgadzam się na lato nie zastąpiony , dziękuję :)
Ewa Wojtaszko 18.01.2016 09:08
idealne na lato :)
2milutka 17.01.2016 23:34
fajna nazwa :)
kd045 17.01.2016 21:23
fajny pomysł
Renata9 17.01.2016 20:48
Uwielbiam takie jedzonko, szczególnie w upalne dni :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak