Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna kapusta z grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kilogram
grzyby suszone 2-3 garście
cebula 2 sztuki
olej lniany
ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 sztuki
sól i pieprz

Porada

W moim domu taka kapusta obowiązkowo jest na wigilijnym stole.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna kapusta z grzybami

Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Garnek z grzybami stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości.
Ostudzone grzyby siekamy dość drobno. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pierz.Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebule kroimy w drobną kostkę.Na patelnię wlewamy olej lniany, dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy posiekane grzyby i kapustę i kilka minut smażymy razem na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.02.2016 15:52
uwielbiam taką kapustę
Ola1young 06.02.2016 11:43
babcia robi podobnie
norweska20 06.02.2016 11:04
smak tradycji
Habibi 06.02.2016 08:11
zawsze niecierpliwie czekam właśnie na tę kapustę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak