Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto najeżony mannowiec
Kroki postępowania
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, całość dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać.
Do 500ml mleka wsypać kaszę mannę i wymieszać. Resztę mleka zagotować i dodać mleko wymieszane z kaszą a następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch i porcjami dodawać wystudzoną kaszę mannę. Dodać sok z cytryny, zapach i całość dokładnie wymieszać.
Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę z kaszy manny, uformować wierzch na kształt kopuły i wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie czekoladę rozpuścić w mleku i polać ciasto. Udekorować płatkami kokosowymi i kolorowymi perełkami. Ponownie wstawić do lodówki.