Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem
W rondelku doprowadzamy lekko osoloną wodę do wrzenia. Dodajemy liście rukoli i blanszujemy ok. 30 sekund. Następnie odcedzamy i umieszczamy na chwilę w wodzie z kostkami lodu. Rukolę odsączamy z wody i ponownie przekładamy do rondelka. Dodajemy śmietankę i posiekane orzechy włoskie. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pierzem i gotujemy kilka minut. Następnie miksujemy na jednolity sos. Odstawiamy.
Przygotowanie placków:
Ziemniaki i cebule obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy powstały sok. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Możemy dodać do ziemniaków też trochę mąki. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy z obu stron niewielkie placuszki (ok. 1 łyżki masy ziemniaczanej na sztukę) na złoty kolor.
Usmażone placki odkładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Jajka przepiórcze wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy i jak przestygną delikatnie obieramy ze skorupki. Jajka przecinamy na pół.
Na półmisku układamy placki ziemniaczane, na placki kładziemy kawałki wędzonego łososia. Na łososia układamy połówkę lub 2 połówki jajka. Całość polewamy przygotowanym sosem.