Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe świderki z czarnuszką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 30 dag
drożdże 3 dag
mleko 1/2 szklanki
jajko 1
sól do smaku
smalec 2 dag

Posypka

Czarnuszka nasiona Prymat
ser mozarella

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe świderki z czarnuszką

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzać.
Do drożdży dodać trochę mleka rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Smalec rozpuścić na lekkim ogniu. Mąkę przesiać , dodać jajko , wyrośnięty rozczyn, resztę cieołego mleka i sól. Trochę wymieszać i dolać ciepły smalec.
Teraz wszystko bardzo dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe świderki z czarnuszką foto
2
Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje , wałkujemy w prostokąty i wycinamy paski szerokości ok. 3 cm..
Paski smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy startym serem i czarnuszką. Następnie skręcamy je dwa , trzy razy.
Krok 2 - Drożdżowe świderki z czarnuszką foto
3
Paluszki układamy na blaszce i pieczemy ok. 20 min. w 180 C.
Krok 3 - Drożdżowe świderki z czarnuszką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.01.2016 13:52
Chętnie bym spróbowała.
Ola1984 29.01.2016 12:21
Świetne :) Idealne na przekąskę.
Franciszek 28.01.2016 21:19
ciekawy pomysł
wwwiolka 28.01.2016 21:12
Bardzo fajny przepis.
Stenka 28.01.2016 20:59
ciekawy przepis
Maridka19 28.01.2016 20:43
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak