Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik - najlepszy przepis

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
masło 250 g
serek homogenizowany waniliowy 200 g
cukier 2/3 szklanki
cukier wanilinowy 2 opakowania
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

jabłka 8 dużych sztuk
cynamon do smaku
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik - najlepszy przepis

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne (najlepiej za pomocą małego nożyka lub łyżeczki).
Krok 1 - Jabłecznik - najlepszy przepis foto
2
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Teraz dzielimy je na pół i każdą część wałkujemy (najlepiej podsypać mąką) do kształtu blachy.
Krok 2 - Jabłecznik - najlepszy przepis foto
3
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą część ciasta. Na ciasto układamy jabłka (jak na zdjęciu poniżej), posypujemy je cynamonem. Teraz jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 60 minut.

Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 3 - Jabłecznik - najlepszy przepis foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 12.03.2016 10:23
super przepis
Ola1984 31.01.2016 12:49
Przepysznie wygląda :)
dorota w 30.01.2016 18:54
Wspaniały! Uwielbiam jabłeczniki!
gosia1988 30.01.2016 16:20
uwielbiam taki jabłecznik
irenka 30.01.2016 15:54
pyszne ciacho ,uwielbiam jabłecznik
norweska20 30.01.2016 15:12
zawsze mile widziany
Marta1986 30.01.2016 14:40
apetyczne ciasto
anka1988 30.01.2016 13:55
taki właśnie bardzo lubię!
Damiano
Damiano 30.01.2016 13:33
smaczne ciasto
adelajda 30.01.2016 13:22
dobry jabłecznik
pestka 30.01.2016 13:03
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak