Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica zielona 3 szkl
marchewka 2 duże
pietruszka gotowana 1 szt
ogórki kwaszone Smak 3-4 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
kasza manna 4 łyżki
jajko 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl (+/-)
masło 82% 1 łyżeczka
szałwia 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 3 czubate łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 czubate łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 3 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Porada

Całą masę można zmielić w maszynce do mięsa, ale i tak dobrze się smaruje na pieczywie.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym

Kroki postępowania

1
Soczewicę gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżeczką pieprzu, 1/2 łyżeczką szałwii, 1 łyżeczką masła i odrobiną soli. Wody do gotowania dajemy drugie tyle, a nawet ciut więcej, aby ją lekko rozgotować. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 1 - Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym foto
2
Ugotowaną pietruszkę, ogórki kiszone, ząbek czosnku i obraną cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę na grubych. Dodajemy do soczewicy.
Krok 2 - Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym foto
3
Wbijamy jajka, wsypujemy pozostałe przyprawy i kaszę mannę, mieszamy. Następnie dodajemy bułkę tartą - wtedy można ocenić czy nie potrzeba odrobinę więcej lub mniej. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma.
Krok 3 - Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym foto
4
Masę przekładamy do podłużnych foremek-keksówek (u mnie 34x9cm i 26x9cm) wyłożonych papierem do pieczenia (trzeba dokładnie dociskać, aby nie było pęcherzyków powietrza w masie).
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Krok 4 - Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 21.01.2017 13:25
rewelacyjny przepis
Patrycja33 05.09.2016 09:41
uwielbiam warzywne pasztety sa wspaniale
Klausia 16.07.2016 21:10
Ale skład :)
KORAL 08.07.2016 21:02
Pyszny pasztet
Ela15 14.06.2016 07:29
ależ to musi pysznie smakować
sezamek 24.03.2016 18:09
Ale apetycznie wygląda
atort111
atort111 03.02.2016 19:02
smakowicie wygląda ,skuszę się
MałaMi89 01.02.2016 21:27
Pomysł miałam właśnie na pasztet z ciecierzycy, ale "wyszła" z kuchni i przekombinowałam na inny. A tamten zrobię jak pouzupełniam braki w szafkach ;)
Kolorowa 01.02.2016 20:49
fajny przepis ;)
w mojej kuchni 01.02.2016 14:28
moje smaki w tym daniu
monika141 01.02.2016 13:25
pyszny i zdrowy pasztecik
Motorek 01.02.2016 10:33
fajny pasztet
Róża1 01.02.2016 10:25
bardzo fajny i ciekawy przepis :-)
monikaT83 01.02.2016 10:04
Wow! Super pomyślane! ja ostatnio robiłam pasztet z cebuli ale do soczewicy też soe przymierzam
IZABELA29 01.02.2016 09:46
dietetycznie i smacznie
bietka 01.02.2016 09:39
smaczny pasztet :)
RenataZ-et 01.02.2016 09:22
bardzo ciekawe połączenie
Wafelek2601 01.02.2016 08:43
Świetny pomysł
sliwka 01.02.2016 08:28
Zdrowe danie;))
Barbara13 01.02.2016 07:47
bardzo fajny pomysł
Ifa 01.02.2016 07:41
Zjadłabym :-) Ostatnio dużo wykorzystuję ciecierzycę, ale soczewicę też bardzo lubię.
ada.la 31.01.2016 23:10
dla mnie taki pasztet to coś nowego
Łukasz15 31.01.2016 22:47
Pyszności.
Beatris 31.01.2016 22:00
Dla mnie taki pasztet to ciekawa nowość... Z chęcią bym posmakowała:)
Renata9 31.01.2016 21:37
Fajny pasztet, jeszcze takiego nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak