Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa kulka 1 kg
pieczarki 500 g
olej do smażenia
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
Czosnek suszony Prymat płaska łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
lubczyk świeży do smaku

Porada

Gotową łopatkę w sosie pieczarkowym podawać z dowolną kaszą albo kluskami.

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Łopatkę obsmażyć z obu stron na średnio rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym foto
2
Zrumienione mięso przełożyć do garnka, dodać kostkę rosołową i wszystko zalać wrzącą wodą - nakryć i dusić do miękkości mięsa.
Krok 2 - Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym foto
3
Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i udusić na niewielkiej ilości oleju.
Krok 3 - Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym foto
4
Przełożyć grzyby do wysokiego pojemnika razem z powstałym wywarem, dodać sporo pieprzu i drobno pokrojony świeży lubczyk.
Krok 4 - Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym foto
5
Zmiksować całość na mus.
Krok 5 - Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym foto
6
Przełożyć do odparowanego wywaru z mięsa.
Krok 6 - Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym foto
7
Mięso wyjęte z wywaru pokroić w dowolne kawałki.
Krok 7 - Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym foto
8
Przełożyć ponownie do sosu i doprawić do smaku.
Krok 8 - Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.02.2016 17:10
pyszny obiadek
Madzik239 01.02.2016 15:18
Bardzo lubie tego typu dania
w mojej kuchni 01.02.2016 14:03
moje smaki w tym daniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak