Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nachos

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 120 g
mąka kukurydziana 120 g
woda letnia 120 ml
oliwa 40 ml
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Nachos

Wszystkie składniki łączymy w misce i zagniatamy ciasto aż utworzy się jednolita masa tak jak na pierogi.
Wyrobione gotowe ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15-20 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto nożem na dwie mniejsze kulki i dość mocno podsypujemy mąką blat i wałek. Każdą kulkę wałkujemy na bardzo cienki placek.
Placek kroimy w długie pasy, a następnie każdy pas w trójkąty. Nie muszą być równe.
Wykrojone nachosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. Im cieńsze i bardziej rumiane nachosy tym smaczniejsze i bardziej chrupiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 01.02.2016 16:07
Pyszna domowa przekąska :)
Madzik239 01.02.2016 15:17
Bardzo fajny pomysł na przekąskę.
ilka01 01.02.2016 14:39
chętnie wypróbuję przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak