Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cytrynowy kurczak z tymiankiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 6 sztuk
cytryna 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
oliwa 4 łyżki
tymianek kilka gałązek
wino białe 1/2 szklanki
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: cytrynowy kurczak z tymiankiem

Udka umyć , osuszyć ,do miski wlać oliwę ,posiekany czosnek, paprykę ,wlać wino,wycisnąć sok z jednej cytryny,posolić ( 1 łyżeczka ) dodać udka ,wymieszać całość rękoma,odstawić na 2 godz.Przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli kurczaka( z pokrywką ),cytrynę pokroić na ćwiartki ,dodać gałązki tymianku,dodać do kurczaka.Piec w 170 stopniach ponad godzinę ,następnie zdjąć pokrywkę i kolejne 15 minut podpiec do uzyskania chrupiącej i złotej skórki.Podawać na ciepło.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzik239 20.02.2016 13:17
Bardzo często robie takiego kurczaczka...szybko i smacznie
jagoda5913 20.02.2016 00:49
pięknie wygląda
Łukasz15 19.02.2016 22:05
Świetne mięsko
bryndzia93 19.02.2016 21:05
Smaczne mięsko! :)
Renataj 19.02.2016 20:28
Apetyczny pomysł na smaczny obiad:)
Bernadeta1 19.02.2016 19:50
pyszne mięsko
Małgorzata Pin 19.02.2016 19:45
Same pyszności.
JulkaTomeczek 19.02.2016 18:17
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak