Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczna zupa cebulowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 500 g
wino białe wytrawne 200 ml
bulion drobiowy 1 l
sól i pieprz do smaku
ser żółty do posypania
bagietka 1/2
tymianek 1 łyżeczka
ząbek czosnku
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna zupa cebulowa

Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Masło i oliwę rozgrzać. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 1/2 godz. Cebulę należy ciągle mieszać, żeby cebula się nie przypaliła, bo zupa będzie gorzka. Zwiększyć ogień i dolać wino. Zredukować przez około 2-3 min. Dolać gorący bulion i gotować 1/2 godz. Doprawić solą i pieprzem, posypać tymiankiem. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Bagietkę pokroić i zapiec w tosterze. Czosnek przekroić na pół i natrzeć nim tosty z bagietki. Zupę nałożyć do małych naczyń żaroodpornych lub do jednego większego. Położyć tosty z bagietki i posypać wierzch startym serem żółtym. Posypać lekko tymiankiem. Zapiec w piekarniku około 5 min. aż ser się roztopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak