Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Rafaello bez pieczenia

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

herbatniki 48 szt
mleko 2 szkl
cukier waniliowy 1 op
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 200 g
wiórki kokosowe 80 g
biała czekolada 1 tabliczka + 4 kostki
płatki migdałowe do dekoaracji
bita śmietana do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Rafaello bez pieczenia

1. Połowę mleka zagotowuję. W drugiej połowie mieszam cukier, cukier waniliowy oraz mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia.

2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję startą na tarce o małych otworach czekoladę oraz wiórki kokosowe. Ucieram.

3. Na blaszce układam herbatniki, jeden obok drugiego (3 szt x 4 szt). Na herbatniki wykładam 1/4 masy. Wyrównuję. Na masie układam kolejną porcję herbatników i znów wykładam masę. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch smaruję pozostała masą i oprószam startą czekoladą.

4. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Następnie kroję na porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz płatkami migdałowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 25.02.2016 18:42
przepyszne!
Ada-Gaba 24.02.2016 18:58
wygląda smakowicie
Aleksandra/Olcia 23.02.2016 11:06
wspaniałe ciacho
Renataj 22.02.2016 22:33
Apetyczny:))
kloruś 22.02.2016 22:18
apetyczna propozycja!
agnieszka214 22.02.2016 22:14
Bardzo lubię ciasta
joannaa24 22.02.2016 20:49
Bardzo smakowite ciasto :)
Bernadeta1 22.02.2016 19:35
prezentuje się bardzo apetycznie
wwwiolka 22.02.2016 19:02
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak