Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe drożdżowe oponki
Kroki postępowania
Między czasie rozpuszczamy masło i przygotowujemy pozostałe, potrzebne składniki.
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajka i żółtko. Całość wyrabiamy dodając stopniowo mąkę. Ciasto zagniatamy około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz i alkohol. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe dekorujemy.
W miseczce łączymy mleko z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty, wówczas będzie lepiej się odznaczał na deserze.
Owoce, jeśli są duże kawałki, kroimy na mniejsze.
Jeszcze ciepłe „oponki” polewamy lukrem i dekorujemy kolorowymi owocami. Deser pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.