Przepis i sposób przygotowania na: W typie bagietki smaczny chlebuś
Kroki postępowania
Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać ciut ciepłego mleka, wsypać ciut cukru i mąki. Wymieszać łyżką i zostawić na 30 minut, wsypać przesianą mąkę i pozostałe składniki. Za pomocą haka robota wyrabiać z 12 minut, posypać ciut mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia ciasta.
Krótko wyrobić ciasto na podsypanej mąką stolnicy i uformować chlebek-bagietkę. Za pomocą noża (moczonego w ciepłej wodzie) zrobić skośne nacięcia wzdłuż całej bagietki.
Piekarnik nagrzać do 220°C, grzanie góra/dół. Chlebek położyć na ruszcie z papierem do pieczenia i piec około 30 minut.
Chlebek wystudzić na kratce - pieczywo jest lekkie, smaczne i nie kruszy się. SMACZNEGO!