Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy ślimak z makiem
Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem.
Do podrośniętych drożdży dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy i sól. Gdyby ciasto wydawało się zbyt gęste, dodać odrobinę mleka i dalej wyrabiać.
Masło roztopić i lekko ciepłe dodawać partiami do ciasta i dalej wyrabiać aż będzie gładkie i odstające od miski i dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mak zalać wrzątkiem i zagotować. Po wystygnięciu odsączyć na sitku i dwa razy zmielić.
Białko ubić na sztywno dodając łyżkę cukru. Do maku dodać cukru według swojego smaku. Wymieszać mak z białkiem i aromatem migdałowym. Wiśnie ( mogą być mrożone lub z syropu) obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować koło na grubość ok. 7 mm. Podzielić na cztery pasy.
Na każdy pas ciasta wyłożyć mak i na wierzch wiśnie. Dokładnie zlepić.
Formę ( 26 cm) posmarować masłem i zaczynając od środka, układać wałki ciasta na kształt ślimaka.
Jabłko obrać, pokroić w półplasterki i ułożyć między wałkami ciasta. Przykryć i odstawić na pół godziny do podrośnięcia.
Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać migdałami i piec w temp.180 stopni 35 minut.