Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

żołądki drobiowe 300 g
Rosół drobiowy z włoszczyzną 2 l
seler 1 korzeń
pietruszka 1 korzeń
marchew 1 duża szt.
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Imbir mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy

Puree ziemniaczane

ziemniaki ugotowane 3 szt.
Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki
śmietana 30% 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5

Kroki postępowania

1
Do gotującego się rosołu dodajemy żołądki drobiowe, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
2
Gotujemy ok. 50 min aż żołądki będą miękkie. Na 10 min przed końcem gotowania dodajemy do żołądków pokrojone w słupki seler, pietruszkę i marchew.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
3
Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i imbirem. Pod koniec dodajemy do smaku roztarty w dłoniach majeranek, świeżo mieloną sól i pieprz czarny. Ugotowane żołądki i warzywa wyjmujemy z bulionu. Żołądki kroimy w paski i przekładamy razem z warzywami na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy do zrumienienia. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
4
Purée ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich 2 łyżki chrzanu oraz śmietanę. Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając i zdejmujemy z ognia.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto
5
Na dnie talerzy układamy purée oraz podsmażone żołądki z warzywami. Bulion podajemy w osobnym naczyniu i wlewamy na talerze bezpośrednio przed podaniem. Danie możemy ozdobić ulubionymi kiełkami i polać olejem koprowym (łączymy olej z posiekanym pęczkiem koperku. Następnie podgrzewamy, miksujemy i przecedzamy).
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Zupa z żołądków drobiowych z warzywami, odc. 5 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 08.03.2016 19:04
pyszna zupka
sylwia_sl 07.03.2016 23:10
ciekawy sposób podania i smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak