Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta włoska 1/2 główki
śmietana 18 proc 100 ml
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

Ciasto naleśnikowe

Bulion grzybowy 125 ml
mleko 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 2 szt.
olej rzepakowy

Farsz

ziemniaki ugotowane 200 g
twaróg wędzony 400 g
Cebulka smażona Prymat
olej rzepakowy
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Koperek suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem

Kroki postępowania

1
Ciasto: bulion grzybowy rozpuszczamy w 125 ml wody, mieszamy z zimnym mlekiem, przelewamy do miski z mąką i mieszamy za pomocą rózgi. Wbijamy do jajka i całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni (średnica ok. 27 cm) na niewielkiej ilości oleju.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem foto
2
Farsz: ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączmy je z pokruszonym w dłoniach twarogiem. Dodajemy cebulkę smażoną i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, suszonym koperkiem i solą. Farsz układamy na usmażonych naleśnikach, zawijamy w rulony i każdy kroimy na 4 części. Tak przygotowane naleśniki smażymy ponownie na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem foto
3
Z kapusty włoskiej odcinamy głąb, resztę szatkujemy i smażymy do zrumienienia na patelni z niewielką ilością mocno rozgrzanego oleju. W trakcie doprawiamy do smaku Przyprawą do bigosu i dań z kapusty.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem foto
4
Na talerz wykładamy łyżkę śmietany i na niej układamy porcję kapusty, a następnie kawałki naleśników. Danie możemy udekorować świeżym koperkiem i cienko pokrojonymi plasterkami rzodkiewki.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 09.03.2016 13:05
ale bym zjadła
Róża1 08.03.2016 23:38
Wyśmienite naleśniki !!!!! aż ślinka leci :-) , oj zjadło by się porcyjkę :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak