Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka choinka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukierki krówki 600 gram, 200 g proso,
masło 200 gram
śmietana gęsta 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat do smaku

Porada

Taki deser na świątecznym stole cieszy się dużym powodzeniem, zwłaszcza wśród maluchów. Dodatkowo pełni także rolę oryginalnego „stroika” .

Przepis i sposób przygotowania na: Słodka choinka

Kroki postępowania

1
DODATKOWO: • gwiazdki anyżu do dekoracji,
• posypka w kształcie gwiazdek do dekoracji,
• styropianowy stożek na choinkę o wysokości 25 cm,
• drewniane wykałaczki,
Po odwinięciu z papierków, cukierki kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane wraz z masłem umieszczamy w garnku.
Krok 1 - Słodka choinka foto
2
Całość stawiamy na gazie i na wolnym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. W trakcie podgrzewania do masy dodajemy śmietanę oraz przyprawę do piernika. Gotową, krówkowo-piernikową masę zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Krok 2 - Słodka choinka foto
3
Następnie dodajemy do niej proso. Całość dokładnie mieszamy na pomocą drewnianej łyżki, tak by proso zostało dokładnie oblepione masą. Z jeszcze ciepłej masy formujemy kulki. U mnie o średnicy około 2,5 cm. Gotowe kulki pozostawiamy do zastygnięcia.
Krok 3 - Słodka choinka foto
4
Między czasie styropianowy stożek okręcamy papierem do pieczenia. Wykałaczki skracamy, przełamując na połowę. Na tak przygotowane nabijamy zastygnięte kulki (jeśli nie pozostawimy do ich wcześniej do zastygnięcia, będą nam się zsuwać z wykałaczek!). Tak przygotowane wbijamy koło siebie do przygotowanego stożka. Formowanie choinki zaczynamy od dołu. Gotową choinkę dowolnie dekorujemy. U mnie są do cukrowe gwiazdeczki, anyż i złota wstążka.
Krok 4 - Słodka choinka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 24.04.2016 22:39
wielkie woow!!!!
Pani Domu 13.03.2016 10:37
piękna choinka
dwa pokoje z kuchnią 12.03.2016 15:56
A kto powiedzial ze przepisy trzeba dodawac zgodnie z tematyka pory roku i okolicznosci? Prosty smakolyk i jakie efektowne podanie :)
gosia56 12.03.2016 10:26
słodka ta choinka
Ada-Gaba 11.03.2016 23:40
wygląda przepięknie
gusia1000 11.03.2016 22:53
ładna, aż szkoda zjadać.
norweska20 11.03.2016 22:14
po prostu słodycz :) super
adelajda 11.03.2016 20:21
WOW jak ślicznie :)
mirosława4 11.03.2016 19:42
wygląda olśniewająco !
VioletoweKucharzenie 11.03.2016 19:42
ale cudna choineczka :-)
IKrakowianka 11.03.2016 17:32
wygląda przepięknie!
KORAL 11.03.2016 17:30
Czy mnie się święta pomyliły :) Cudna ta Twoja choinka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak