Przepis i sposób przygotowania na: Mleczny tort serowy
Kroki postępowania
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższe i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek oraz kakao przesiać i wsypać do masy. Łopatką delikatnie wmieszać, dodając na końcu olej.
Wlać do tortownicy o średnicy 25 cm z papierem do pieczenia na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50 cm.
Wystudzić w foremce. Przekroić na cztery części i każdą z nich skropić delikatnie ponczem, np. herbatą z cytryną.
Jajko wymieszać z mąką ziemniaczaną i odstawić. Do garnka włożyć masło, cukier i wlać mleko. Podgrzewać, aż masło się rozpuści i całość zagotuje.
Ściągnęłam ją jak masa sernikowa całkowicie stężała. Smacznego :)