Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jagodowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na biszkopt

jajko 4
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaana 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanka
proszek do piecznia 1 łyżeczka

Na piankę

śnieżka na mleko 1
galaretka wiśniowa 2

Owoce

jagody 0,4 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jagodowe

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodaj mąki i proszek do pieczenia.
Krok 1 - Ciasto jagodowe  foto
2
Tak przygotowaną masę, przelej na blachę i piecz 25 min w 180 stop. C
Po upieczeniu biszkoptu odstaw go w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Krok 2 - Ciasto jagodowe  foto
3
Pianka.
Galaretkę ugotuj w szklane wody i ostudź.
Krok 3 - Ciasto jagodowe  foto
4
Ubij śnieżkę w 200 ml schłodzonego mleka. Następnie dodaj tężejącą galaretkę. Zmiksuj razem i wylej na biszkopt.
Krok 4 - Ciasto jagodowe  foto
5
Zmiksuj razem i wylej na biszkopt.
Krok 5 - Ciasto jagodowe  foto
6
Na piankę wysyp jagody i wstaw do lodówki, by pianka ściągnęła.
Krok 6 - Ciasto jagodowe  foto
7
Gdy pianka ściągnie (po ok. 1,5h ) wylej drugą tężejącą galaretkę (która została ugotowana tak samo, jak w przepisie na opakowaniu).
Ciasto będzie gotowe zaraz po tym jak galaretka całkowicie ze stygnie.
Najlepsze jest jednak na drugi dzień.
Krok 7 - Ciasto jagodowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 17.03.2016 19:32
Jakie pyszne słodkości
mirosława4 16.03.2016 20:29
smaczne szczególnie w upały
jasiek 16.03.2016 16:58
smak wakacji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak